روانشناسی اهمال کاری : چرا این کار را انجام میدهیم و چگونه میتوان بر تعلل غلبه کرد؟!

حواست به زمان باشه!

 

فرض کنید از روز سه شنبه وقت دارید برای امتحانی مهم در روز شنبه آماده شوید، اما آنقدر به دلایل مختلف تعلل میکنید که روز جمعه خود را در حالی می بینید که جزوه ای 500 صفحه ای انتظارتان را می کشد...اما نترسید! شما تنها نیستید!!! درصد زیادی از دانش آموزان به اهمال کاری دچار هستند. حال بیایید بریم سراغ این سوال مهم !!!

 

اهمال کاری یعنی چی؟

تعلل به عنوان یک الگوی رفتاری خود باختن است که با مزایای کوتاه مدت و هزینه های بلند مدت شناخته میشود.

اهمال کنندگان اغلب افراد کمال گرایی هستند که برایشان انجام ندادن کار بهتر از انجام دادن آن برخلاف کیفیتی است که همیشه در ذهن دارند.

اهمال کاری رابطه مستقیمی با اضطراب دارد. بیایید به مثال اول برگردیم. هنگامی که با فاجعه 500 صفحه ای رو به رویتان مواجه میشوید، اضطراب وارد بازی میشود و کنترل خود را از دست می دهید. برای آن که این داستان غم انگیز دیگر برایتان اتفاق نیفتد، شناخت اهمال کاری، دلایل آن و سپس راه حل های کاربردی را خدمت شما ارائه خواهم داد:

 

چگونه اهمال کاری را تشخیص دهیم؟

- نداشتن هدف مشخص

-تعیین اهداف غیرواقعی و بلندپروازانه

-احساس غرق شدن و از دست دادن توانایی انجام کارها

و دلایل متعدد دیگر.

 

چرا تعلل میکنیم؟

ما غالبا فکر میکنیم تکالیف یا پروژه های ما وقت زیادی لازم ندارند. هنگام درس خواندن برای یک امتحان مهم هم ممکنه بگوییم :«اگه الان بخوانم ممکنه یادم بره! پس بهتره روز های آخر بخوانم!» (در این مورد شما را به خواندن کتاب یادگیری را یاد بگیرید اثر باربارا اوکلی دعوت میکنم.) جالب است بدانید برخلاف آن چیزی که تصور میکنیم، تحقیقات نشان داده است با فشرده خوانی (شب امتحانی!) کیفیت یادگیری کاهش پیدا میکند.

 

بیایید نگاهی بندازیم به مهمترین دلایل اهمال کاری!

1- ایمان نداشتن به توانایی های خود

یکی از دلایل مرسوم تعلل کردن، ایمان نداشتن به توانایی ها و استعدادهای خوداست. این موضوع ناشی از دلایل مختلفی است.

2- کمالگرایی منفی

هنگام اشتباه، آن ها مانند مواد مذاب آتشفشان وزوویس ذوب میشوند.

                                                                                                                                              مارک منسن (شاد بودن کافی نیست)

کمال گرایان ممکن است کارهایی را که فکر میکنند به خوبی انجام نخواهند داد را به تعویق بیندازند (به این نکته دقت کردید؟ فکر میکنند!).

سعی کنید کمال گرایی را در خود تشخیص دهید. باید ها و دیواری که به اشتباه دور خود کشیده اید را خراب کنید و از مسیر لذت ببرید!

3- حواس پرتی

اهمال کاری در سال های گذشته افزایش چشمگیری پیدا کرده است. یکی از دلایل اصلی آن تکنولوژی است. افراد زیادی ساعات زیادی از وقت مفید خود را صرف فضای مجازی و شبکه های اجتماعی میکنند. حواس پرتی در یادگیری تاثیر زیادی دارد.خلاصه بگویم : مغز دو حالت متمرکز و غیر متمرکز دارد که هر دو برای یادگیری حیاتی اند. درسته که برای یادگیری، استراحت هم لازم است، اما وقتی در حالت متمرکز هستید، سعی کنید که عوامل حواس پرتی مثل موبایل و ... را از محیط کار خود حذف کنید.

4- ترس و اضطراب

گاهی اوقات ممکن است ترس و اضطراب از نتیجه نهایی کاری یا حتی ترس از قضاوت شدن منجر به اهمال کاری شود، به عنوان مثال: آزمایش پزشکی را به تعویق میندازم چون از نتیجه آن میترسم. استرس و اضطراب علاوه بر تاثیری که بر کیفیت کار شما میگذارد، بر سلامت جسم و روان شما نیز اثرگذار است. 

5- خسته کننده بودن فعالیت

طبیعیه اگه فعالیتی برایمان خسته کننده باشد،سعی میکنیم آن را به بعد موکول کنیم.

 

 

افراد اهمال کار چند دسته هستند؟

 1- جویندگان هیجان : تا آخرین لحظه منتظر هستند.

2- اجتناب کنندگان : کسانی که ممکن است از ترس از شکست یا حتی ترس از موفقیت! از موقعیت اجتناب کنند. آن ها نگران این هستند که دیگران راجع به آن ها چه فکری میکنند و ترجیح میدهند که دیگران بگویند"کم تلاش است" تا "توانایی ندارد".

3- تعلل کننده های تصمیم گیری : نمیتوانند تصمیم بگیرند.

 

چگونه میتوانم غول بی شاخ و دم اهمال کاری را شکست دهم؟

 

1- فقط شروع کن!

سخت ترین مرحله ی هرکاری شروع کردن آن است. تجزیه و تحلیل و تعلل کردن را متوقف کن و فقط شروع کن! برای رشد و درک پتانسیل واقعی، باید خود را در محیط قرار دهید. یادتان باشد که "هیچ راه صددرصدی و مطمئنی وجود ندارد."

لطفا آموزش را به تعویق نیندازید. هنگامی که شما در درس خواندن تعلل میکنی، قشری در مغز که مخصوص احساس درد است فعال میشود(مغز نقطه شروع خواندن درس و معده درد را یکی میداند!) اما نکته مهم این است که پس از طی چند دقیقه وقتی که به خواندن ادامه میدهیئ، احساس درد از بین میرود!

2-حواس پرتی ها را از بین ببر!

شبکه های مجازی قاتل توجه اند.سعی کن هنگام درس خواندن یا اجرای پومودورو، موبایلت رو در حالت پرواز بذاری یا یه یک اتاق دیگر منتقل کنی. 

3-هدف هایی بگذار که قابل دسترس باشند!

هدف قابل دسترس، هدفی است که محدود و موضوع آن شفاف باشد. به عنوان مثال "من میخواهم یک زندگی سالم داشته باشم" یک هدف شفاف نیست اما "من میخواهم خوردن فست فود را از 7 روز در هفته به 4 روز کاهش بدم"هدفی روشن و دسترس پذیر است.

هدف باید واقع بینانه باشد:"میخواهم 20 کیلو در ماه کم کنم." دور از دسترس است اما "میخواهم 2 کیلو در ماه کم کنم."هدفی واقعی و قابل دستیابی است.

4-برنامه ریزی کن!

برنامه ریزی مفید است تا وقتی که واقع بینانه باشد. روش های متعددی برای برنامه ریزی وجود دارد و یکی از راهکارهای موثر غلبه بر اهمال کاری میباشد.

5-خودت رو ببخش!

خیلی از اوقات افرادی که اهمال کارند به پروژه ها یا تکالیف نیمه تمام گذشته نگاه میکنند و احساس عذاب وجدان شدیدی به آن ها هجوم می آورد. این احساس میتواند به خاطر کمبود اعتمادبه نفس باشد. هر چیزی که باشد باید خودتان را ببخشید. بابت هر اتفاقی که افتاده و خواهد افتاد خود را ببخشید. شما فرد ارزشمندی هستید که لیاقت بخشیده شدن و شروع دوباره را دارید.

 

برای افزایش عزت نفس خود میتوانید از راهکارهای زیر استفاده کنید:

-ورزش کردن 

-مقایسه نکردن خود با دیگران 

-تعیین اهداف قابل دسترس

-مسئولیت پذیر بودن

-نه به کمال گرایی منفی

 

 

6-ترس برادر مرگ نیست!

انسان شجاع، انسانی نیست که نمیترسد، بلکه کسی است که با ترس رو به رو میشود.                                                                                                                                                                                            نلسون ماندلا

ترس دامنه ی گسترده ای دارد. مهمترین راهکاری که من میتوانم هنگام ترس به شما پیشنهاد بدهم، رو به رو شدن با آن است. دوری از موقعیت ها، آن ها را سختتر و ترسناکتر میکند. بیایید با هم مثالی را بررسی کنیم :
"من از ریاضی متنفرم (میترسم). از ریاضی فرار میکنم. به نظرم که اصلا استعدادی در آن ندارم اما من باید ریاضی را یاد بگیرم تا بتوانم به در دانشگاهی که همیشه رویاش رو داشتم برسم اما بازم تعلل میکنم. نمراتم در مدرسه خوب نیست. نا امید شدم."

اما اگر من به شکل دیگری فکر کنم چه میشود ؟!

"من از ریاضی میترسم (بیان ترس خود) اما من باید ریاضی یاد بگیرم تا بتوانم به دانشگاه رویاهام برسم. اگه لازم باشد از 2 + 2 شروع میکنم اما حاضر نیستم گوشه اتاق بنشینم و نابودی رویاهام رو ببینم."

او با ترس هایش رو به رو شد.کنترلشان کرد، تلاش کرد و درس ریاضی یکی از دروس مورد علاقه او شد.

 

 

امیدوارم با دانش اندک خود توانسته باشم ذره ای به وجود ارزشمند شما کمک کنم.

 

 

 


منابع : 

https://www.mcleanhospital.org

https://www.psychologytoday.com

https://www.verywellmind.com

https://www.collegedata.com

https://academicsupport.jhu.edu/resources/study-aids/overcoming-procrastinatio

https://journals.sagepub.com/doi/10.1177/089443930101900403

https://literacy.kent.edu

learning how to learn by Barbara Oakley and Terrence Sejnowski and Alistair McCONVILLE

love is not enough by mark manson

Arta گفت:
مقاله بی نظیر بود.

ممنون میشم مقالات ما را به اشتراک بگذارید❤️

رمز عبورتان را فراموش کرده‌اید؟

ثبت کلمه عبور خود را فراموش کرده‌اید؟ لطفا شماره همراه یا آدرس ایمیل خودتان را وارد کنید. شما به زودی یک ایمیل یا اس ام اس برای ایجاد کلمه عبور جدید، دریافت خواهید کرد.

بازگشت به بخش ورود

کد دریافتی را وارد نمایید.

بازگشت به بخش ورود

تغییر کلمه عبور

تغییر کلمه عبور

حساب کاربری من

سفارشات

مشاهده سفارش